Yleensä, kun katselemme lasten leikkimistä, näemme vain rentouttavan ja hauskan toiminnan. Näin varmasti onkin, mutta leikillä on myös hyvin tärkeä rooli lapsesi kehityksessä. Leikkiessään lapsesi hankkii tärkeitä elämäntaitoja.
Miksi leikki on niin tärkeää?
Leikin kautta lapsesi tutkii ympäristöä, ihmisten välisiä suhteita ja harjoittelee matkimisen kautta erilaisia aikuisten tekemiä toimia. Kasvattaaksesi tasapainoisen ja sosiaalisesti sopeutuvan lapsen on hyvin tärkeää, että annat hänelle mahdollisimman paljon vapaata leikkiaikaa, varsinkin esikouluvuosina.
Leikin fyysiset hyödyt
Leikin, juoksemisen ja pyöräilyn kautta lapset kuluttavat energiaansa. He myös oppivat koordinoimaan kehoaan, arvioimaan riskejä ja ymmärtämään paremmin enemmän abstrakteja käsitteitä, kuten tietyn toimen tuloksen ennakoimisen. Nauttiakseen leikin hyödyistä lasten tulee pukeutua mukaviin vaatteisiin, joissa he voivat liikkua vapaasti. Unohda farkut, hienot hameet tai tyylikkäät kengät. Valitse mukavat ja toiminnalliset lasten vaatteet. Biologisesta näkökulmasta katsoen ihminen tarvitsee fyysistä stimulaatiota jo varhaisesta iästä alkaen kehittyäkseen normaalisti.
Tasapainoelimen avulla pysymme tasapainossa, ja se myös tukee tilatietoisuutta. Se kehittyy, kun se altistetaan kehon liikkeille eri nopeuksilla ja amplitudeilla. Nämä liikkeet tapahtuvat leikin aikana: juoksut, hypyt, kiipeilyt, kuperkeikat ja kaatumiset. Katsojalle tämä saattaa tuntua uuvuttavalta, mutta pienokaiselle näillä leikeillä on olennainen rooli heidän tasapainoelimensä kehityksessä.
Nykyään lapset viettävät paljon aikaa istualtaan – joko katsoen piirrettyjä tabletilla tai tv:stä, tai koulun tai lastentarhan penkeillä. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden liikunnan puutteen ja kouluiän tasapaino-ongelmien välillä.
Liikunnan puute vaikuttaa tasapainoelimen kehitykseen sekä lasten yleiseen fyysiseen kestävyyteen.
Koululaisten levottomuus, joka usein diagnosoidaan väärin ADHD:ksi, on oikeastaan fyysisen stimulaation puutetta. Maailmassa, joka keskittyy varhaisiin akateemisiin saavutuksiin, näyttää siltä, että unohdimme, miten ihmiskeho kehittyy.
Leikin sosiaaliset hyödyt
Heti, kun eläinten pennut oppivat kävelemään, ne viettävät suurimman osan ajastaan leikkien. Näin ne oppivat tekemään yhteistyötä, sietämään toisiaan ja rakentamaan sosiaalisia hierarkioita. Ne testaavat reagointinopeuttaan, tarkkaavaisuuttaan ja koordinaatiotaan. Ihmislapsen tulee oppia nämä samat asiat, jotka opastavat häntä tulevissa sosiaalisissa vuorovaikutuksissa.
Vuosikymmeniä sitten lapset leikkivät ilman aikuisten tarkkaa valvontaa. Koulussa vietetty aika oli lyhyempi, ja opetuksen ulkopuolista toimintaa ei juurikaan ollut. Kaikki me muistamme ne huolettomat päivät, kun leikimme naapuruston lapsiporukan kanssa.
Kauniiden muistojen lisäksi jokainen meistä oppi noina vapauden päivinä käyttäytymään muiden kanssa. Neuvottelimme siitä, kuka on maalivahti, opettelimme ratkaisemaan ristiriidan itseksemme ja sen, milloin pyytää apua.
Vapaan leikin aikana lapsesi hallitsee elämäänsä täydellisesti ja voi tehdä omia päätöksiään. Lapset tarvitsevat monia mahdollisuuksia harjoitellakseen näitä taitoja, jotta heistä tulisi tasapainoisia ja itsenäisiä aikuisia.
Haluamme kaikki antaa lapsille parhaan alun elämässä. Opetukselliset toimet eivät ole ainoita toimia, joiden kautta lapsi saa aikuiselämään tarvittavia työkaluja. Vapaa leikki on yhtä tärkeää, kuin koulu ja esikoulun aktiviteetit.
Järjestä lapsesi aikataulu siten, että hän voi viettää ainakin 2 tuntia ulkona leikkimässä. Aseta tämä leikkiaika opetuksellisten toimien yläpuolelle, ainakin lapsen kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Käytä mukavia vaatteita ja anna hänen tutkia ympäristöä, kiipeillä ja likaantua.
Miten sinä annat pienokaisellesi tarpeeksi leikkiaikaa?