Viisi ideaa lasten aisteja kehittäviin peleihin

Aisteja kehittävät aktiviteetit ovat aktiviteetteja, jotka stimuloivat yhtä viidestä pääaistista: näköä, kuuloa, makua, hajua ja kosketusta. Ne auttavat lapsia kokeilemaan uutta ja tutkimaan ympäröivää maailmaa sekä tulemaan itsenäisemmiksi ja rohkeiksi.

Tällaiset aktiviteetit vahvistavat lapsen itseluottamusta ja kehittävät itsenäisyyttä. Lapset hallitsevat tilannetta ja tekevät päätöksiä. Leikki on olennainen osa lasten harmonista kehitystä. Aivojen kehittymisen kannalta on välttämätöntä tarjota asianmukaista aististimulaatiota tällaisten pelien avulla.

Jotkut asiantuntijat uskovat, että lasten stimulointi tulisi aloittaa mahdollisimman varhain, koska lapset alkavat käyttää aistejaan tutkiakseen kaikkea ympärillään. Ihanteellinen ikä aistien kehittämiseen on kuitenkin 4–5 vuotta. Silloin lapset kiinnostuvat eniten esineistä ja niiden ominaisuuksista.

Aisteja kehittävien aktiviteettien tulee olla yksinkertaisia ja kullekin aistille suunniteltuja. Käyttämällä mahdollisimman monipuolisia materiaaleja ja aistittavia esineitä voit antaa lapsellesi mahdollisuuden kehittää aistejaan leikin kautta.

Monet aisteja kehittävät aktiviteetit voidaan toteuttaa materiaaleilla, joita meillä usein on jo valmiiksi kotona. Näin ollen ei tarvita hienostuneita pelejä tai leluja, jotta lapset voivat osallistua leikkiin ja nauttia siitä.

Tässä on viisi ehdotusta aisteja kehittävistä aktiviteeteista, joita voit kokeilla lapsesi kanssa.

  1. Tunnusteltavat pallot

Ota värikkäitä ilmapalloja ja täytä ne riisillä, pavuilla, maissilla, jauhoilla, maissijauhoilla. Sido ne, jotta täyte pysyy sisällä. Niiden muotoilu on helppoa, mikä stimuloi kosketusaistia. Lapset pitävät myös pallojen aiheuttamista äänistä. Voit yrittää saada lapsen arvaamaan pallon sisällön tuntoaistin tai kunkin ilmapallon aiheuttaman äänen perusteella.

2. Tarkkailtavat pullot

Ota muutama pieni, mieluiten läpinäkyvä muovipullo. Täytä niistä 3/4 vedellä ja 1/4 öljyllä. Lisää sitten erilaisia pieniä esineitä: helmiä, nappeja, glitteriä. Voit myös lisätä muutaman tipan elintarvikeväriä.

Kun olet luonut jokaiseen pulloon seoksen, käännä ne ylösalaisin ja ravista niitä niin, että nesteet ja esineet liikkuvat sisällä.

3. Vaahtomaalaus

Sekoita partavaahtoon elintarvikeväriä ja anna lapsesi luovuuden päästä valloilleen! Kannusta lasta ”maalaamaan” värikkäällä vaahdolla talon sisällä oleville pinnoille, jotka voidaan helposti puhdistaa.

4. Tarkasteltavat pussit

Täytä muutama suljettava pussi hiusgeelillä ja lisää sitten pieniä esineitä, jotka kiehtovat lastasi, aivan kuten pulloesimerkissä. Tämän jälkeen voit pelata pelejä, joissa pussien esineet järjestetään luokkien, koon tai värien perusteella.

5. Piirtäminen jääpalalla

Kaada jääpalamuotteihin vettä, lisää elintarvikeväriä ja laita ne sitten pakastimeen. Kun vesi on jäätynyt, irrota kuutiot muotista ja anna lapsesi ”piirtää” niillä valkoisille paperiarkeille. Sulavien kuutioiden veden avulla lapsesi voi luoda erittäin luovia maalauksia!

Muista, että on erittäin tärkeää valvoa lasta, kun hän tekee edellä mainittuja aktiviteetteja.

Jos ulkona on kaunis sää, suosittelemme pukemaan lapsen mukaviin lastenvaatteisiin ja lähtemään ulos leikkimään.

Sen lisäksi, että nämä lelut tarjoavat lapsille aistien stimulaatiota, ne tarjoavat myös mahdollisuuden viettää aikaa vanhempien kanssa ja luoda heihin yhteyden. Meidän roolimme vanhempina on kasvattaa ja valmistella tasapainoisia, itsevarmoja, uteliaita lapsia!

EDELLINEN POSTAUS
SEURAAVA POSTAUS

Tuotteet