Ulkoleikkien 3 hyötyä

Elämme maailmassa, jossa lastemme ulkoleikit ovat vähentymässä. Ulkona vietetty aika on korvattu pianotunneilla, shakilla, teatterikerhoilla tai tablettipeleillä. Lasten vaatteilla on pikemminkin koristeellinen kuin käytännöllinen merkitys.

Brittiläisen tutkimuksen mukaan lapset viettävät vähemmän aikaa ulkona kuin ihmiset vankiloissa. Otsikko levisi ympäri maailmaa, mutta kolme vuotta myöhemmin mikään ei ole muuttunut. Tilastot näyttävät yhtä hälyttäviltä, ja lasten lihavuus kasvaa edelleen.

Ulkoleikkien hyödyt

Ulkoleikeillä on merkittävä rooli pienimmäisen harmonisessa ja terveellisessä kehityksessä. Aikana, jolloin lapsia kiehtovat puhelin ja tietokone, jotka vievät mukanaan istuvaan elämäntapaan, on tärkeätä kiinnittää enemmän huomiota luonnossa vietettyyn aikaan. Ulkoleikit kehittävät paljon taitoja, jotka eroavat täysin sisäleikeissä omaksutuista taidoista.

Lasten turvallisuuden ja mukavuuden takaamiseksi varmista, että puet heidät mukaviin lasten vaatteisiin, jotka eivät hankaloita liikkumista ja jotka suojaavat heitä tuulelta ja sateelta.

1.     Ulkona vietetty aika vähentää likinäön riskiä

Perintötekijät ovat suuressa roolissa likinäköisyyden puhkeamisessa, mutta tutkijat ovat löytäneet, että puhdas ilma ja fyysinen aktiivisuus voivat vähentää sairauden kehittymisen riskiä. Cambridgen tutkimus osoittaa, että niillä lapsilla, jotka viettävät enemmän aikaa luonnossa, on pienempi riski kärsiä näköongelmista. Lisäksi lääkärit ovat huomanneet, että likinäköisyyden puhkeamista voidaan ehkäistä tai hidastuttaa ”määräämällä lääkkeeksi” ulkoleikkejä.

2.     Lapset oppivat uusia sanoja ja käsitteitä helpommin

Lasten tarvitsee liikkua, koskea ja tutkia ympäristöä viidellä aistilla niin paljon kuin mahdollista. Pikkuhiljaa lapset oppivat ilmaisemaan kokemaansa sanoin, kehittämään sanavarastoaan ja yhdistämään päiväkodissa tai koulussa opittuja teoreettisia käsitteitä.

Ulkoleikeissä lapsi on aktiivisempi ja hänellä on enemmän tilaa leikkiä.

 

3.     Ulkoleikit toisten lasten kanssa kehittävät sosiaalisia taitoja ja riskinarviointitaitoja

Australialainen tutkimus, joka tehtiin 2-5-vuotiaille 575 lapselle, osoitti suoran yhteyden ulkoleikkien ja sosiaalisten taitojen välillä. Lapset eivät opi ainoastaan muilta aikuisilta, vaan myös lastentarhatovereiltaan tai ystäviltään puistossa. Vuorovaikutus toisten kanssa kehittää taitoja, kuten yhteistyö-, neuvottelu- ja kompromissitaitoja, joita on äärimmäisen vaikea opettaa teoreettisesti.

Myös näennäisesti riskialttiit aktiviteetit, kuten puuhun kiipeäminen, aidan yli hyppääminen tai kepeillä leikkiminen, saavat lapset ymmärtämään riskejä, opettavat arvioimaan niitä ja tekemään oikean päätöksen riskinotossa.

Lapset tarvitsevat fyysisiä haasteita kuluttaakseen energiaansa juoksemalla, hyppimällä, rullalautailemalla tai vain viettämällä aikaa auringonvalossa. Sääoloista huolimatta anna lapsen leikkiä ulkoleikkejä vähintään kaksi tuntia päivässä. Mukavuuden vuoksi on tärkeätä valita sopivat lasten vaatteet. iELM:n softshell-haalarit ovat täydellinen asuvalinta seikkailuille. Lapsesi leikkii mielin määrin, ja sinä saat nauttia sekä hänen ilostaan että luonnon kauneudesta.

 

 

 

Previous Post
Next Post

Leave a Reply