Miten hallitset lapsesi ruutuaikaa

Tiesitkö, että lasten liiallisen ruutuajan negatiivisia vaikutuksia ovat mm. heikentynyt keskittymiskyky ja heikentynyt empatian tunne? Ja mitä enemmän aikaa lapsesi viettää minkä tahansa ruudun ääressä, sitä todennäköisemmin hänellä on vaikeuksia nukahtaa.

Jotkut vanhemmat jättävät huomiotta myös sen, että lapset tarvitsevat ”annoksensa” tylsyyttä. Näin he oppivat hallitsemaan asioita, jotka vaivaavat heitä, ja hillitsemään impulssejaan. Jos ruudut jatkuvasti stimuloivat lapsia, he unohtavat miten aikaa vietetään hiljaa omien ajatusten kanssa ilman häiriöitä. Tämä johtaa turhautumiseen ja estää mielikuvituksen sekä motivaation.

Ruudun ääressä vietetty liiallinen aika myös jättää vähemmän aikaa aktiiviselle ja luovalle leikille.

Vaikka lapset viettävät aikaa ruudun ääressä koulutustarkoituksessa, raja on helppo ylittää ja laitteita käytetään huomaamatta liikaa. Monet asiantuntijat eivät suosittele niiden käyttöä alle 2-vuotiaille, ja suositus on enintään 1-2 tuntia päivässä ruutuaikaa aikuisille.

Jos lapsesi silmät tuntuvat kuivilta, näkö on epätarkka tai hänellä on päänsärkyä, se voi johtua pitkästä ruutuun katsomisesta.

Jos haluat rajoittaa lapsesi ruutuaikaa, voit kokeilla seuraavia ideoita:

1. Alueet ilman teknologiaa

Rajaa tiettyjä alueita kodissasi, kuten olohuone jne., joissa kannettavia, puhelimia tai muita laitteita ei sallita. Omista tämä paikka miellyttäville keskusteluille perheenjäsenten kesken.

2. Aseta aikoja, jolloin yhteydet on katkaistu

Luo aikataulu, jossa on välejä, jolloin kaikki perheenjäsenet ovat katkaisseet yhteyden teknologiaan. Päivällisaika ja nukkumaanmenoaika ovat esimerkkejä. Käyttäkää tätä aikaa laatuajan viettämiseen.

3. Kannusta lasta muihin aktiviteetteihin

Lasten on helppo olla riippuvaisia elektroniikasta hauskanpidon suhteen, koska sovelluksia, pelejä ja laitteita on niin paljon. Kannusta lastasi harrastamaan muutakin kuin elektronisia näyttöjä. Pue hänet lasten vaatteisiin, leikkikää ulkona, lukekaa kirjaa tai kokeilkaa uutta lautapeliä.

Miten voimme vähentää ruutuajan vaikutusta lapsiin?

1. Aktivoi sinisen valon suodatin asetuksista. Tämä estää päänsäryt, väsyneet silmät ja uniongelmat.

2. Kannusta fyysistä aktiivisuutta ruudun katsomisen aikana. Aseta lapsesi makuulle tai auta häntä joogaamaan, kun hän katsoo lempipiirrettyään. Kilpailkaa, kuka tekee eniten hyppyjä mainostauon aikana. Valitse videopelejä, jotka kannustavat fyysistä aktiivisuutta.

3. Pidä etäisyyttä. Varmista, että pienokainen on tarpeeksi kaukana näytöstä.

4. Sano pienokaisellesi 20 minuutin välein, että hänen tulee katsoa 10 metrin päähän 20 sekunnin ajan.

On tärkeää muistaa, että teknologia voi olla arvokas osa oppimista. Lapset käyttävät tietokoneita ja tabletteja koulussa ja myös kotona kotitehtävien tekoon. Keksi hyödyllisiä aktiviteetteja, joita pienokainen voi tehdä tietokoneen tai puhelimen avulla. Ota selvää hänen suosikkipeleistään ja tutkikaa niitä yhdessä niin paljon kuin on mahdollista, hyödyllisellä ja terveellä tavalla.

EDELLINEN POSTAUS
SEURAAVA POSTAUS

Tuotteet