Mikä on GOTS-sertifikaatti ja miksi se on tärkeä perheesi vaatteille?

Kuluttajien huolet käyttämistään tuotteista ovat kasvaneet viime vuosina. Ne voivat koskea päivittäisen ruoamme ravintoaineita tai kankaita, joista vaatteemme on tehty. Meidän kaikkien on oltava tietoisia siitä, että jokapäiväiset valintamme vaikuttavat sekä terveyteemme että ympäristöömme ja lastemme tulevaisuuteen.

 

Vähän aika sitten uutiset Greta Thunbergistä kantautuivat ympäri maailmaa. Olipa hänen kanssaan samaa mieltä tai ei, emme voi sivuuttaa punaisia lippuja varoituksena siitä, kuinka nopeasti resurssimme tuhoutuvat välinpitämättömyydestämme ympäristöä kohtaan.

 

Yhtä lailla kun katsot, että ruoka, jota valmistat perheellesi on parasta, on myös tärkeää, että harkitset lasten ja yleisesti perheesi vaatteiden ostamista. Valintasi eivät vaikuta ainoastaan ympäristöön vaan myös kaikkien ihmisten terveyteen.

 

Iholla, ihmisen suurimmalla elimellä, on erinomainen kapasiteetti imeä aineita, joiden kanssa se joutuu kosketuksiin. Lasten iho on paljon ohuempi ja herkempi kuin aikuisten iho, jolla on korkeampi läpäisevyys. Kemialliset aineet, joita käytetään lasten vaatteiden valmistuksessa, esim. torjunta-aineet tai kangasvärit, koskettavat ihoa ja voivat joutua verenkiertoon. Siksi on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaisia lasten vaatteita me ostamme.

 

Riittääkö, että valitsee luomupuuvillasta tehdyt lasten vaatteet?

 

Hiljattain yhä useammat luomupuuvillasta tehdyt tai ympäristöystävälliset tuotteet ovat saaneet jalansijaa suurten jälleenmyyjien tarjonnassa. Riittäisikö merkintä orgaanisten kuitujen käytöstä takaamaan laadun ja alhaiset ympäristövaikutukset vai tarvitaanko jotakin lisää?

 

Monissa luonnonmukaisiksi merkityissä vaatteissa on vain prosentti luonnonmukaisesta maanviljelyksestä saatuja kuituja. Muiden todistusten puuttuessa ei voida tietää, onko kuitujen käsittelyn koko prosessi ollut turvallista (värjäys, valkaisu, jne).

 

Mistä voin tietää, ovatko valitsemani lasten vaatteet turvallisia?

 

Ainoa tapa varmistaa, että koko tuotantoprosessi viljelystä viimeistelyyn noudattaa korkeimpia standardeja, on tarkistaa kyseisen tuotteen sertifikaatit.

 

Arvostetuimmat vaatteen sertifikaatit ovat Oeko-Tex ja GOTS

 

Oeko-Tex on vakuutus kuluttajille, että vaatteet eivät ole vaarallisia ihmisen terveydelle. Oeko-Tex-standardin testaamien aineiden luettelo on samanlainen kuin GOTS:n luettelo. Silti Oeko-Tex koskee vain lopputuotetta, eikä ota huomioon kaikkia tuotannon vaiheita. Lisäksi Oeko-Tex ei edellytä sitä, että käytetyt kuidut ovat peräisin luonnonmukaisesta maanviljelyksestä.

 

 

Mitä GOTS-sertifikaatti tarkoittaa?

 

Ainoa sertifikaatti, joka tarkistaa kaikki vaatteen tuotannon vaiheet (viljelyksestä lopputuotteeseen) on GOTS (Global Organic Textile Standard). GOTS-sertifikaatin saaminen on erittäin vaikeaa, koska se kattaa tuotantoprosessin kaikki vaiheet, ja sen tavoitteena on suojella ympäristöä, työntekijöitä sekä myös lopullista asiakasta.

 

Sertifikaattia varten suoritetaan seuraavat tarkastukset: siementarkastus, puuvillan sadonkorjuuprosessi, kuidun uutto ja hoito sekä kutominen, värjäys ja leikkaus. GOTS tarkistaa myös työntekijöiden olosuhteet, heidän oikeuksiensa noudattamisen ja lainmukaisen korvauksen maksamisen.

 

Käytännössä GOTS on korkein sertifikaatti, jonka orgaaninen vaate voi saada.

 

 

 

 

Vaatteen ominaisuudet/valmistusprosessi Orgaanisista kuiduista valmistettuja vaatteita käsitellään säännöllisesti GOTS-sertifioidut kankaat
Vain orgaanisia kuituja on käytetty KYLLÄ KYLLÄ
Ei ole käsitelty ympäristölle haitallisilla kemiallisilla aineilla EI KYLLÄ
Käsittelyssä käytetty vesi käsiteltiin ennen sen päästämistä ympäristöön EI KYLLÄ
Työntekijöille maksetaan työtä vastaava palkka, ja he työskentelevät parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. EI KYLLÄ

 

 

Miksi on tärkeää tarkistaa lasten vaatteista merkinnät ennen ostoa?

 

Kun ostat vaatteita joko lapsellesi tai itsellesi, on tärkeää ottaa huomioon joitakin asioita ennen vaatteiden viemistä kassalle (tai ennen niiden maksamista verkkokaupassa):

 

  • Miten se vaikuttaa minun tai perheeni terveyteen? Olenko varma, että se ei ole altistunut vaarallisille kemiaallisille aineille?
  • Kuinka miellyttävä ja kestävä tuote on? Voinko käyttää sitä useamman kuin yhden kerran? Luomupuuvilla on huomattavasti pehmeämpi ja miellyttävämpi kuin teollisessa tuotannossa valmistettu puuvilla, ja kangas kestää paljon kauemmin, vaikka sitä pestään toistuvasti.
  • Miten tämä takki tehtiin? Mitä vaikutuksia valinnallani on ympäristöön ja teollisuuden työntekijöihin?

 

 

On korkea aika, että jokainen meistä tekee vastuullisia ja tietoisia valintoja huolehtiaksemme itsestämme, mutta myös planeetastamme ja lähimmäisistämme.

 

Siksi kaikki iELM:n lasten puuvillavaatteet, mekot, sisähaalarit, paidat tai hatut ovat GOTS-sertifioituja, ja ne on tehty huolellisesti ilmastoiduissa ja hyvin valaistuissa studioissa. Voit tarkastella näitä kaikkia lasten vaatteiden verkkokaupastamme!

 

 

Kuva: emmahuxon

EDELLINEN POSTAUS
SEURAAVA POSTAUS

Tuotteet

JÄTÄ VASTAUS

Seuraa meitä instagramissa